Η μαγνητική τομογραφία είναι μία διαγνωστική απεικονιστική εξέταση που βασίζεται στις αρχές του μαγνητικού συντονισμού. Όπως φανερώνει και το όνομά της, πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο. Οι σύγχρονοι μαγνητικοί τομογράφοι έχουν συνήθως ισχύ 1.5 Τesla που σημαίνει ότι το μαγνητικό πεδίο τους είναι 30000 φορές πιο ισχυρό από αυτό της Γης. Στην Ελλάδα υπάρχουν πλέον και μαγνητικοί τομογράφοι 3 Tesla που έχουν κάποια πλεονεκτήματα στην απεικόνιση κυρίως άλλων οργάνων (όπως πχ του εγκεφάλου) και λιγότερο της καρδιάς.
Μια διαφορά είναι ότι για την απεικόνιση της καρδιάς χρειάζεται συντονισμός του τομογράφου με το ηλεκτροκαρδιογράφημα. Η μεγαλύτερη όμως διαφορά από άλλες εξετάσεις MRI είναι ότι δίνονται συχνές αναπνευστικές οδηγίες στον εξεταζόμενο ώστε να συγκρατεί την αναπνοή του για 6-12 δευτερόλεπτα ενώ λαμβάνονται οι εικόνες. Σε γενικές γραμμές η εμπειρία είναι παρόμοια. Όπως και σε όλες τις εξετάσεις MRI, ο εξεταζόμενος δεν πρέπει να κινείται κατά τη διάρκεια της εξέτασης.
Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία πριν από την εξέταση εκτός από το ότι είναι απαραίτητο να μην έχετε φάει για τουλάχιστον 4 ώρες. Η λήψη υγρών επιτρέπεται ελεύθερα μέχρι 1 ώρα πριν από την εξέταση.
Η οδηγία που θα ακούτε από τα ακουστικά είναι: ‘Πάρτε μία αναπνοή, βγάλτε τον αέρα, και μην αναπνέετε’. Στη συνέχεια για 6-12 δευτερόλεπτα θα ακούγεται ένας θόρυβος ενώ ο τομογράφος παίρνει εικόνες κι εσείς κρατάτε την αναπνοή σας. Τα αυτιά σας προστατεύονται από τον θόρυβο καθώς φοράτε ακουστικά. Με την ολοκλήρωση της λήψης των εικόνων, σταματά ο θόρυβος κι ο χειριστής σας ενημερώνει: ‘Αναπνεύστε ελεύθερα’.
Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός μετά την εξέταση. Μπορείτε να φάτε και να πιείτε ότι θέλετε. Μπορεί να οδηγήσει ο ίδιος ο εξεταζόμενος.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που πρόκειται για πρώτη φορά να υποβληθούν σε μαγνητική τομογραφία διακατέχονται από μία αγωνία που προκύπτει από το άγνωστο της διαδικασίας και από τυχόν λανθασμένες πληροφορίες που έχουν λάβει από το διαδίκτυο ή το φιλικό τους περιβάλλον. Στην πραγματικότητα όμως ελάχιστοι άνθρωποι είναι πραγματικά κλειστοφοβικοί αλλά ακόμη και αυτοί μπορούν με την κατάλληλη προετοιμασία να υποβληθούν στην εξέταση. Εάν έχετε ιδιαίτερο άγχος για την εξέταση ή πιστεύετε ότι είστε κλειστοφοβικοί, ενημερώστε τον γιατρό και θα λάβετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε ώστε να κάνετε την εξέταση χωρίς άγχος και ψυχολογική πίεση.
Η μαγνητική τομογραφία είναι μία πολύ ασφαλής εξέταση. Δεν υπάρχουν γνωστές παρενέργειες ή κίνδυνοι από το MRI που σε αντίθεση με άλλες διαγνωστικές εξετάσεις δεν χρησιμοποιεί ιονίζουσα ακτινοβολία. Επειδή όμως για τη διενέργεια της εξέτασης χρησιμοποιείται ένας πολύ ισχυρός μαγνήτης, λαμβάνονται ειδικές προφυλάξεις ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα εισέλθουν στον χώρο του τομογράφου άνθρωποι με μεταλλικά εμφυτεύματα και γενικά μεταλλικά αντικείμενα.
Επειδή για την εξέταση ουσιαστικά χρησιμοποιείται ένας ισχυρός μαγνήτης, άνθρωποι με συγκεκριμένα μεταλλικά εμφυτεύματα/συσκευές δεν μπορούν να υποβληθούν με ασφάλεια σε μαγνητική τομογραφία. Ορισμένα παραδείγματα τέτοιων συσκευών είναι:
• Ορισμένοι καρδιακοί βηματοδότες και απινιδωτές (όχι όλοι καθώς υπάρχουν πλέον συμβατές για MRI συσκευές)
• Εμφυτεύματα στο αυτί (κοχλιακά εμφυτεύματα)
• Ορισμένα κλιπς για την επιδιόρθωση ανευρύσματος στον εγκέφαλο
• Μεταλλικά θραύσματα στα μάτια ή στο υπόλοιπο σώμα
Σε κάθε περίπτωση, πριν από την εξέταση θα ζητηθεί από τον εξεταζόμενο να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο ώστε να πιστοποιηθεί ότι η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια. Αν φέρετε κάποιο μεταλλικό εμφύτευμα ή συσκευή και δεν γνωρίζετε αν είναι συμβατό με τη διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας, ενημερώστε μας σχετικά πριν από την εξέταση.
Σε αυτή τη περίπτωση, θα χρειαστεί να κάνετε μια ακτινογραφία της περιοχής προτού πραγματοποιηθεί η μαγνητική τομογραφία, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν εξακολουθούν να υπάρχουν θραύσματα.
Δεν υπάρχει πρόβλημα με τα σφραγίσματα. Άλλα οδοντικά εξαρτήματα πχ. μασελάκια καλό είναι να αφαιρούνται πριν από την εξέταση.
Είναι πολύ χρήσιμο να έχετε προηγούμενες εξετάσεις μαζί σας την ημέρα της εξέτασης. Ειδικά αν έχετε υποβλήθεί στο παρελθόν σε μαγνητική τομογραφία καρδιάς, καλό είναι να έχετε μαζί σας το CD στο οποίο έχει καταγραφεί η προηγούμενη εξέταση ώστε να συγκριθεί με την καινούργια.
© Θ. ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ - 2020