Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι ένα κλινικό σύνδρομο δηλαδή δεν αποτελεί μία μεμονωμένη πάθηση αλλά ένα σύνολο συμπτωμάτων που μπορεί να προέλθουν από διάφορες παθήσεις.
Πρακτικά η καρδιά
δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες αιμάτωσης του σώματος. Δε σημαίνει ότι η
καρδιά έχει σταματήσει να λειτουργεί, αλλά ότι χρειάζεται βοήθεια (πχ. με κάποια
φάρμακα) ώστε να λειτουργήσει καλύτερα.
Αν έχετε καρδιακή ανεπάρκεια, το πιθανότερο είναι ότι οφείλεται σε μία από τις παρακάτω παθήσεις.
Στεφανιαία νόσος: οφείλεται στην εμφάνιση αθηρωματικών πλακών στα αγγεία που αιματώνουν την ίδια την καρδιά. Όσο μεγαλώνουν οι αθηρωματικές πλάκες στα στεφανιαία αγγεία, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να εμφανίσετε συμπτώματα όπως η στηθάγχη (πόνος στο στήθος). Το έμφραγμα εμφανίζεται όταν ουσιαστικά αποφράσσεται πλήρως μία από τις αρτηρίες της καρδιάς και οδηγεί σε νέκρωση ενός τμήματος της καρδιάς. Η απόδοση της καρδιάς συνήθως επηρεάζεται μετά από ένα έμφραγμα.
Αρτηριακή Υπέρταση: η αυξημένη αρτηριακή πίεση αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας καθώς αποτελεί ένα ‘εμπόδιο’ στην ομαλή καρδιακή λειτουργία.
Μυοκαρδιοπάθεια: διάφορες καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν βλάβη και να επηρεάσουν τη λειτουργία του καρδιακού μυός. Αυτές μπορεί να είναι γονιδιακά καθορισμένες παθήσεις ή ιογενείς παθήσεις που προκάλεσαν μυοκαρδίτιδα, η κατάχρηση αλκοόλ κ.α.
Βαλβιδοπάθειες: οι διαταραχές της λειτουργίας των καρδιακών βαλβίδων (να υπάρχει στένωση που σημαίνει ότι δεν ανοίγει καλά ή ανεπάρκεια που σημαίνει ότι δεν κλείνει καλά μία βαλβίδα) αποτελούν μία πιθανή αιτία καρδιακής ανεπάρκειας.
Συγγενείς καρδιοπάθειες: διαταραχές στην ‘κατασκευή’ της καρδιάς που υπάρχουν από τη γέννηση, συνήθως διαπιστώνονται νωρίς στην βρεφική ηλικία αλλά ενδέχεται να διαλάθουν της διάγνωσης και να διαγνωσθούν κατά την ενήλικη ζωή.
Αρρυθμίες: επίμονες διαταραχές του καρδιακού ρυθμού που κάνουν την καρδιά να δουλεύει πολύ γρήγορα ή ακανόνιστα μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια.
Σύνδρομο άπνοιας κατά τον ύπνο: συχνές διακοπές στην αναπνοή κατά τον ύπνο μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση και καρδιακή ανεπάρκεια. Για να διαπιστωθεί χρειάζεται ειδική διερεύνηση σε ειδικά ‘ιατρεία μελέτης ύπνου’.
Η αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας στοχεύει στην ανακούφιση των ασθενών από τα συμπτώματα και την καθυστέρηση της εξέλιξης του υποκείμενου νοσήματος που οδήγησε στην εμφάνιση συμπτωμάτων και σημείων καρδιακής ανεπάρκειας. Περιλαμβάνει:
Ο ασθενής που πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια χρειάζεται τακτική καρδιολογική παρακολούθηση που στόχο έχει την επίτευξη της βέλτιστης φαρμακευτικής αγωγής και την αποφυγή εισαγωγών στο νοσοκομείο λόγω απορρύθμισης.
Ανάμεσα στις διάφορες εξετάσεις στις οποίες υποβάλλεται ένας ασθενής με καρδιακή ανεπάρκεια όπως το ηλεκτροκαρδιογράφημα, το υπερηχογράφημα, η στεφανιογραφία, είναι και η μαγνητική τομογραφία καρδιάς.
Ο ρόλος της μαγνητικής είναι η διερεύνηση της υποκείμενης αιτίας της καρδιακής ανεπάρκειας πληροφορία που είναι καθοριστική για την επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής αντιμετώπισης, η διευκρίνιση της έκτασης της καρδιακής βλάβης και κατά πόσον αυτή είναι αναστρέψιμη, και τέλος η παροχή προγνωστικών πληροφοριών.
Ο ιατρός παρακολουθεί ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια τόσο στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ (Α' Καρδιολογική Κλινική) όσο και στο ιδιωτικό του ιατρείο (Αγγελάκη 25). Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας.
© Θ. ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ - 2020